Nachtwerk

YouTube video

 

Calme des Nuits
Beeld: Merel Dames
Zang: Octo+, Utrecht
Mei 2014

In samenwerking met het Utrechtse koor Octo+ zijn een aantal film werken gemaakt welke vertoond werden tijdens de voorstelling ‘nachtwerk’. Voor deze voorstelling zijn drie films gemaakt waarvoor een zangstuk het uitgangspunt is geweest en een aantal verbindende films welke tussen deze stukken de sfeer van de voorstelling op het desbetreffende moment bevatten. Het uitgangspunt van de voorstelling was chronologisch de nacht door te ‘werken’ van het vallen van de avond tot de ochtendgloren. Dit is te zien aan de geheel verschillende aard van de drie stukken en zo ook de bijbehorende films. Dit doormaken van de nacht is ook terug te zien in de verbindende films welke allen een voortgang in zich hebben maar toch op geheel verschillende manier het tijdstip verbeelden.

Deze film is gemaakt naar aanleiding van een samenwerking met het Utrechtse koor Octo+. Tijdens een voorstelling is onder andere deze film vertoont. In deze film is de wisselwerking met het stuk en voornamelijk de zang het uitgangspunt geweest.

De componist van Calme des Nuits, Saint-Saƫns, wilde het impressionisme van de schilderkunst toepassen op muziek en zo een duidelijk Frans geluid laten klinken. Voor het beeld heb ik mij laten inspireren door het impressionisme en in plaats van een Frans beeld heb ik het typerende Utrechtse landschap gevat in de beelden.